Urine-incontinentie na de bevalling: Wat je moet weten en hoe je weer controle krijgt
1 op de 3 vrouwen ervaart urine-incontinentie na de bevalling. Maar laten we één ding duidelijk maken: dat iets vaak voorkomt, betekent niet dat we het moeten accepteren als ‘normaal’. Urineverlies na de bevalling is een signaal van je lichaam dat er iets niet helemaal goed werkt. Het goede nieuws? Je kunt er iets aan doen!
Wil je hier meer en uitgebreider informatie over? Klik hier voor de podcast over urine incontinentie postpartum.
Waarom urine-incontinentie ontstaat na de bevalling
Zwangerschap en bevalling zijn een enorme belasting voor je lichaam, en vooral voor je bekkenbodem. Of je nu vaginaal bent bevallen of via een keizersnede, de druk op je bekkenbodemspieren en bindweefsel is groot. Hierdoor kan er een verzwakking ontstaan die leidt tot stress-incontinentie: urineverlies bij drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen, springen of rennen.
De belangrijkste oorzaken van postpartum urine-incontinentie:
- Oprekking van de bekkenbodem tijdens de bevalling
- Grote baby of meerlingzwangerschap
- Een langdurige of zware bevalling
- Te snel weer starten met intensieve training
- Chronisch hoesten of een verhoogde buikdruk
Hoe werkt je bekkenbodem eigenlijk?
De bekkenbodem is een spiergroep die samenwerkt met je buikspieren en middenrif om drukveranderingen in je buik op te vangen. Urine wordt in de blaas opgeslagen en pas losgelaten wanneer je bekkenbodem en sluitspieren ontspannen. Wanneer deze spieren verzwakt of overbelast zijn, kan urineverlies ontstaan bij momenten van verhoogde druk.
Wat kun je eraan doen?
1. Bekkenbodem en diepe core trainen
Je bekkenbodem werkt niet op zichzelf. Trainen van je gehele lichaam met de focus op het diepe core-systeem (bekkenbodem, buikspieren en rugspieren) helpt meestal enorm tot herstel. Specifieke bekkenbodemoefeningen, zoals kegels, kunnen helpen, maar het integreren van deze spieren in functionele bewegingen is nog effectiever. Daarnaast zijn kegels juist een slecht idee in het geval van een gespannen bekkenbodem.
2. Rustig opbouwen
Na zes weken mag je officieel weer ‘alles’ doen, maar dat betekent niet dat je lichaam daar klaar voor is. Start met lichte krachttraining en herstelgerichte oefeningen voordat je intensievere workouts doet. Wandelen is een goed begin en kan langzaam opgebouwd worden naar intensievere beweging.
3. Ga naar een bekkenfysiotherapeut
Iedere vrouw zou een ‘APK’ voor haar bekkenbodem moeten krijgen na de bevalling. Voelt een eerste fysiotherapeut niet goed? Zoek verder. Er zijn verschillende behandelmethodes en een goede match is essentieel.
4. Let op je houding en ademhaling
Een juiste ademhalingstechniek helpt bij het reguleren van druk in je romp en voorkomt onnodige belasting van de bekkenbodem. Adem diep in en ontspan je buik en bekkenbodem, adem uit en span gecontroleerd aan.
5. Vermijd slechte gewoontes zoals ‘powerplassen’
Druk zetten om sneller te plassen lijkt onschuldig, maar kan juist de functie van je bekkenbodem verstoren. Neem de tijd, ontspan en zit in een goede houding op het toilet.
6. Leefstijlaanpassingen
Cafeïne en bepaalde voedingsmiddelen kunnen je blaas irriteren en het signaal om te plassen versterken. Houd hier rekening mee en experimenteer met wat voor jou werkt.
Wil je verantwoord en effectief trainen na je bevalling?
Je bekkenbodem en core herstellen na de bevalling is cruciaal, en dat doe je niet door zomaar willekeurig te trainen. In mijn Work It Baby Postpartum Fit Programma begeleid ik je stap voor stap naar een sterk en functioneel lichaam, zonder het risico op verergering van klachten.
Doe mee en krijg toegang tot een bewezen trainingsmethode die jouw herstel ondersteunt!
Schrijf je in via www.workitbaby.nl en start vandaag nog met je postpartum herstel.
