fbpx Skip to main content
sporten na je zwangerschapUncategorized

Ik ben bevallen maar lijk nog zwanger

By februari 11, 2025februari 13th, 2025No Comments

Ik ben bevallen maar lijk nog zwanger!
Wat kan ik er aan doen?

Je bent bevallen, maar je buik lijkt nog steeds zwanger? Je bent niet de enige! Veel vrouwen vragen zich af waarom hun buik niet meteen ‘terugveert’ en wat ze eraan kunnen doen. In deze blog neem ik je mee in de feiten, de fabels en de beste aanpak voor een sterk herstel. Wil je liever het uitgebreide verhaal inclusief nuance? Klik dan hier om de podcast over dit onderwerp te beluisteren.

Waarom lijkt je buik nog zwanger?

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam negen maanden gehad om te veranderen en heeft hierdoor ook tijd nodig om te herstellen. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je buik postpartum nog niet plat is:

  1. Je organen verschuiven terug
    • Tijdens de zwangerschap hebben je organen plaats moeten maken voor je groeiende baby.
    • Hierdoor heeft je lichaam na de bevalling tijd nodig om alles weer op zijn plek te laten zakken.
  2. Je baarmoeder krimpt langzaam
    • Direct na de bevalling is je baarmoeder nog groot en moet deze in een aantal weken weer krimpen naar de originele grootte. Dat is hard werken!
  3. Buikspieren zijn opgerekt
    • Je rechte buikspieren zijn flink opgerekt en mogelijk zit er meer ruimte tussen de rechte buikspieren (diastase) waardoor er weinig support voor de organen is.
    • Dit betekent dat je core extra aandacht verdient en specifieke training nodig heeft om te herstellen.
  4. Hormonen & vocht vasthouden
    • Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam nog vocht vasthoudt en vet opslaat. Ook sla je tijdens je zwangerschap meer vet op wat er postpartum geleidelijk weer af mag.
  5. Vetpercentage & voeding
    • Tijdens de zwangerschap heb je dus waarschijnlijk vet opgeslagen als energievoorraad.
    • Het is belangrijk om gezond en voedzaam te eten in plaats van te crash-diëten omdat je herstel veel energie van je vraag.

Wat je wél moet doen voor een sterk herstel

Niet eindeloos sit-ups doen – Deze richten zich vooral op de rechte buikspieren en lossen een diastase of een zwakke core in hun eentje niet op.

Focus op diepe core training – Train je transversus abdominis (diepste buikspier) met ademhalingsoefeningen en gecontroleerde bewegingen.

Bekijk alle lagen van de buikspieren – De transversus abdominis zijn heel belangrijk maar niet de enige buikspieren. Ook je schuine buikspieren (obliques) zijn essentieel voor een gezond bewegingspatroon.

Eet voedzaam – Whole foods, eiwitten en vezelrijke voeding helpen bij herstel, geven je meer energie en zorgen natuurlijk voor een gezonde leefstijl. Hiermee zou je al geleidelijk moeten kunnen afvallen. Lukt dat niet? Lees in dit blog wat je hier meer kan doen.

Geef jezelf tijd – Je lichaam heeft tijd nodig om terug te komen in balans. Geduld is key!

Train je hele lichaam – Krachttraining en beweging helpen je metabolisme, uiterlijke vorm en houding te verbeteren.

Wanneer moet je extra alert zijn?

Heb je na maanden nog een duidelijke bolling of voel je een ‘gat’ in je buikspieren? Dit kan wijzen op een diastase. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan met een echo bekijken of en hoe je hieraan kunt werken.

Jouw postpartum herstel start hier!

Wil jij je lichaam op de juiste manier versterken zonder jezelf uit te putten? Mijn Postpartum-Fit programma helpt je op een veilige en effectieve manier te herstellen. Check www.workitbaby.nl en start vandaag nog! ✨

Leave a Reply