Hoe weet je eigenlijk of je een diastase hebt?
Tijdens je zwangerschap rekken je buikspieren aanzienlijk op. Rond 36 weken heeft 100% van de vrouwen een diastase. Bij 40% is die diastase al hersteld 6 weken na de bevalling. Maar hoe weet je nou of je inderdaad een diastase hebt? Hier onder vind je een instructie video!
Allereerst wil ik je meegeven dat het hebben van een diastase niet iets gevaarlijk is en dat je niet ‘stuk’ bent.
In onderstaande video neem ik je mee in hoe je kan voelen of je een diastase hebt.
Doe dit rond de 3 weken, 6 weken en 10 weken postpartum.
Wanneer heb je een diastase?
Als de ruimte tussen je rechte buikspieren meer is dan 2,5 cm is er sprake van een diastase.
Maar er speelt nog iets mee dat eigelijk nog belangrijker is dan de ruimte.
De ruimte tussen de buikspieren is namelijk geen hol gapend gat (gelukkig maar). De ruimte hiertussen, de linea Alba, bestaat uit bindweefsel. Aan dit bindweefsel hechten je buikspieren. De stevigheid en controle die jij hebt over dit weefsel telt ook mee in je diastase.
Kan jij op een uitademing, waarbij je actief je diepe core systeem aanspant, het weefsel stevig maken? Dan functioneert je diastase prima en is er waarschijnlijk geen reden tot zorgen.
Word het weefsel niet stevig? Dan kan het zijn dat je ook klachten hebt zoals rugpijn, urine verlies, een slap gevoel in je core en het gevoel dat alles hangt aan de voorkant.
Wat kan je daar aan doen?
Er is echt nog geen man overboord want doorgaans kan je door het verstevigen van je gehele core die diastase verminderen en de kracht in buikspieren en bindweefsel verbeteren.
Heb je naar je eigen idee een flinke diastase of twijfel je? Het is raadzaam om even langs een bekkenfysio te gaan. De bekkenfysio kan controleren of je een diastase hebt met een echo apparaat. Je kan zelf een heleboel voelen maar om echt te meten hoe het zit met je diastase is een echo het meest betrouwbaar.
Ik heb een diastase, en nu?
Door de extra ruimte tussen je buikspieren kan het zijn dat verschillende spiergroepen in de romp nog niet helemaal lekker samenwerken. Wanneer er disbalans is door de ruimte tussen je buikspieren kan je last krijgen van een stijve of juist instabiele onderrug, bekkenbodem klachten of obstipatie.
Je wil hier natuurlijk vanaf! En het liefste zo snel mogelijk!
Dat snap ik, er is alleen helaas geen Quick fix. Wel een bewezen effectieve manier om er vanaf te komen en dat is, je raad het al: sporten!
Wil je dat veilig en leuk doen in korte maar krachtige workouts? Dat kan in het postpartum programma bij work it baby.
Wil je alles weten over de diastase?, klik dan door voor de podcast over diastase op spotify of op YouTube.
