fbpx Skip to main content
sporten tijdens je zwangerschap

De voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

By augustus 27, 2022No Comments

Dat sporten goed voor je is weten we inmiddels allemaal. Toch? Dat sporten eindeloos veel voordelen met zich meebrengt tijdens je zwangerschap blijkbaar niet! Maar 16% van de Nederlandse zwangere vrouwen voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid sporten per week. Maarliefst 150 min aan fysieke beweging. Dat zijn 2,5 uur aan sporten in de week. Nou is de definitie van sporten of fysieke beweging wel al ‘flink traplopen’ of ‘naar je werk fietsen’ dus het klinkt als een stuk meer dan het is!
Lees in dit blog over 5 voordelen die je misschien niet direct zou verwachten!

Krachttraining wordt oa aangeraden om te doen tijdens je zwangerschap. Dit bevorderd niet alleen sterkere spieren maar ook sterkere botten. Ja echt! Hoe dat allemaal zit is voor een ander blog een andere keer.

1. Minder last van bepaalde kwaaltjes.
Door aan meer lichaamsbeweging te doen neemt de kans op fysieke kwaaltjes alvast af. Niet alleen bekkenpijn maar ook serieuzere fysieke kwalen & aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en pre- en postnatale depressie. Want deze serieuze aandoeningen hebben natuurlijk alles te maken met jouw fysieke gesteldheid.

2. Sneller herstel na je bevalling.
Door het volgen van een gericht zwanger-fit programma weet je in ieder geval zeker dat je oefeningen niet alleen veilig zijn maar ook samengesteld op spiergroei voor de spieren die je het hardste nodig gaat hebben. Denk daarbij aan bilspieren, bekkenbodem spieren, diepe en dwarse buikspieren, binnenbeen spieren, schouders en armspieren. Na je bevalling zal je je spieren hard nodig hebben om je lijf tot jouw nieuwe vorm te groeien. Ik zeg bewust groeien, want ik hoop dat je spieren groeit en niet ‘gewicht afvalt’. Dat zegt namelijk niks over hoe je je voelt, hoe je functioneert en hoe sterk je bent. Sterk worden zou eerder je focus moeten zijn na je bevalling. Met een zwanger-fit programma heb je de eerste stap daar naartoe alvast gezet! In Work it Baby! Zal je namelijk ook de spieren trainen die je na je bevalling hard nodig zult hebben.

3. Betere uitkomsten voor je bevalling
Vrouwen die (blijven) sporten tijdens de zwangerschap hebben een betere uitkomst bij de bevalling. (Onderzoek door Bradley B Price). Er waren significant minder keizersnedes en de bevalling duurden over het algemeen een stuk korter. Ook nam de kans op vroeggeboorte aanzienlijk af en hadden de baby’s een betere uitkomst.

4. Gezondere placenta
In een ander onderzoek kwam naar voren dat de placenta van vrouwen die actief (bleven) sporten tijdens de zwangerschap groter en zwaarder waren. Wat aanduid dat ze beter doorbloed zijn en er bovendien meer voedingsstoffen doorheen konden verplaatsen. Tijdens het sporten krijgt je baby een boost aan voedingsstoffen omdat je placenta, net als je andere organen, beter doorbloed is. 

5. Betere nachtrust
Ik noem het zelf altijd inspanning voor ontspanning. Er zijn (niet alleen onder zwangere vrouwen) veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen sport/beweging en nachtrust. Zelfs met het doen van matige beweging zoals wandelen waren de uitkomsten qua nachtrust al aanzienlijk verbeterd ten opzichte van niet bewegen. Er leek zelfs een relatie te zijn tussen consistent bewegen en positievere uitkomsten qua nachtrusten op de langer termijn. De moeite waard om te proberen dus gezien je na je bevalling sowieso te kampen gaat krijgen met gebroken nachten! Als de kwaliteit van je slaap dan hoger is hou je hopelijk ook overdag nog wat energie over voor jezelf!

Lees nog meer voordelen van sporten tijdens je zwangerschap in het artikel over de gratis cocktail aan geluksstofjes die je meekrijgt!

Leave a Reply