fbpx Skip to main content
Moederschapsporten tijdens je zwangerschap

Lichaam voeden

By juni 27, 2022augustus 16th, 2022No Comments

Als we veel gaan vragen van ons lichaam moeten we het ook veel geven.

Zonder benzine rijdt je auto niet, met een schaap kan je geen kar trekken en van een droge bodem ga je geen lekkere wijn kunnen maken.

Dit geldt ook voor je lichaam. Als jij van je lichaam vraagt om een kind te bouwen dan moet je eerst voor dat lichaam zorgen. Als je het vraagt om in rust een baby te kunnen baren heb je daar fysieke kennis voor nodig. Als je vraagt om een baby te kunnen voeden, tillen, sussen en vermaken dan moet je dat lichaam daarnaar trainen en voeden.

Kortom, je moet er eten in stoppen, je moet het fysiek trainen en je moet het mentaal voorbereiden voor het maken en baren en hebben van een baby.

Ja natuurlijk gaat het ook allemaal vanzelf tijdens je zwangerschap, je baby groeit wel. Maar dat betekend wel dat je baby iets van jou neemt. Je voedingsstoffen, vetten, energie en uiteindelijk je mentale gezondheid.

Je zwangerschap is het moment om gezonde en voedzame keuzes te gaan maken. Hoe moeilijk dat soms ook is, hoe moe je ook bent en hoeveel pijn of misselijkheid je ook hebt. (HG even daargelaten he mensen want dat is een serieuze ziekte die we met zijn allen veel serieuzer moeten gaan nemen). Dit is het moment om van gezond en voedzaam eten een gewoonte te maken, van dagelijkse beweging een routine te maken en bewust te kiezen voor mentale en fysieke ontspanning.

In onze drukke “we verwachten ook nog wat van je” maatschappij is het soms moeilijk of zoeken om daar een weg in te vinden. Er is misschien wel TE veel kennis over eten online en er zijn misschien wel eindeloos veel keuzes voor groepjes, clubjes en cursussen waar je je bij kunt aansluiten tijdens je zwangerschap. Het is vooral belangrijk dat je iets zoekt wat bij jou past en wat voor jou haalbaar is in je rooster/routine en mindset.

Want zoals ik al schreef is het belangrijk om ergens een gewoonte of routine van te maken. Maak het jezelf dan zo makkelijk mogelijk om die eerste stap te zetten. Switch van ‘s ochtends een broodje hagelslag naar een chia of havermout bowl a la carrot cake en eet zo al bij je ontbijt 150 gr groente. Snack een appel als tussendoortje, begin je dag met 15 min cardio workout of sluit je dag bewust af met een meditatie of ontspanningsoefening. Het hoeft niet een rigoureuze verandering te zijn, het mag ook een babystapje zijn. Met 100 babystapjes kom je vaak verder dan met 1 sprong in het diepe die je niet vol gaat houden.

Begin gewoon ergens, zet die eerste stap en hou het een par dagen bij die eerste stap, zet dan je tweede enzovoort. Voor het weet zit je in een routine van gezond eten, sporten en ontspannen die jou meer energie geeft, meer voldoening geeft en je letterlijk en figuurlijk beter in je vel doet zitten. Op naar een sterk lichaam, fitte zwangerschap, relaxte geboorte vlot herstel en een ontspannen kraamtijd! Ik gun het je! Gun jezelf dit ook 🤎

 

Recept van de week:
Snel ontbijt

Eigenlijk helemaal niet zo heel erg snel maar omdat je deze in de avond voorbereid heb je in de ochtend meer tijd! En zo lekker als dat rijmt, zo lekker is dit ontbijtje!

Chia bowl a la carrot cake
We combineren een overnight oats met chia pudding.
ingredienten:
Chia zaad 2 flinke eetlepels
Grove havermout 4 eetlepels
Honing 1 eetlepel
Kaneel 1 theelepel
Walnoten handjevol
Wortels 2 tot 4. afhankelijk of je winterwortels of bospenen gebruikt.
Amandelmelk 200 ml.

Neem een groot, hoog glas en anders een bakje die je af kunt sluiten.
Op de bodem leg je het chia zaad, daarbovenop de havermout, honing en kaneel. Breek of snij de walnoten in kleine stukjes en rasp de wortel op een fijne rasp.
Voeg ook de walnoten en wortel toe aan het glas en schenk hier de amandelmelk bij. Als de melk niet helemaal door de havermout en de chia heen lekt kan je hier even in prikken met een lepel of vork, ook kan je natuurlijk gewoon wat extra amandelmelk toevoegen!

Zet afgedekt in de koelkast en welterusten!

’S ochtends giet je het gehele mengsel in een steelpannetje en verwarm tot de temperatuur die jij fijn vindt in de ochtend. Voeg eventueel wat extra amandelmelk toe.
Eetsmakelijk!

Als je het lekker vindt kun je natuurlijk dadels of rozijnen oid toevoegen! Zelf ben ik dan van de dadels in dit ontbijt!

Je kunt hem natuurlijk ook koud eten, in dat geval snel in je tas en op naar je werk!

Leave a Reply